søndag, januar 14, 2007

Jenteturen sparker året i gang


For en herlig måte å starte året på! For sjette år på rad, og fjerde gang på Hønsehuset i Hemsedal har vi hatt den etterhvert så sterkt tradisjonsbundne jenteturen i januar. I år var kun 3/5 av jentene til stede. Jobb i Hammerfest og graviditet i 9. mnd ble kun godkjent under tvil... men de har lovet dyrt og hellig at de garanterer for 2008.

Åshild, Solfrid og jeg derimot hadde en strålende tur, og fikk oppleve både sol og herlig skiføre, måneskinnstur til Tuv og sterk storm med orkan i kastene (minst...) og null sikt i dag. Alle fjelloverganger (minus Filefjell) fra øst til vest var stengt hele dagen. Sikten var så utrolig dårlig, at vi til og med plottet inn GPS-punktene til parkeringsplassen og broa vi måtte krysse på vei dit, så vi hadde noe å gå etter. Vi så for oss at vi måtte kjøre kolonne med brøytebilen ned fra P-plassen og de 4oo m ned til sivilisasjonen, men sannelig lettet det ikke litt, og vi var kun meget forblåste da vi satte oss i bilen, og alt gikk egentlig nesten skuffende lett...

Masse prat, mat, latter og gode stunder, både inne i hytta og utenfor gjorde at også denne jenteturen var en Jentetur etter alle kunstens regler.
I tillegg til Jentetur, var dette innvielsen av både ny ovn/peis (se bildet under), og sist men ikke minst (og med litt vemod må jeg innrømme...) slo vi på strømmen! Etter 28,5 år kun med parafin, propan og hjertevarme fikk vi nå enda en energikilde. Men ved helgas slutt ble det bekreftet av oss alle tre at hyttas sjel er på alle måter fremdeles til stede, og jeg må innrømme at det var ganske herlig med varme og tørre votter hentet fra det "nye" og flotte tørke"rommet" i hytta. Men - en epoke er over - det er ikke til å stikke under en stol.
6 kommentarer:

pappa Terje sa...

Fantastisk deilig å se SNØ på Hønsehuset - og liv (ild) i peisovnen!

anette sa...

Sier bare: årh! Skulle så gjerne vært med.. Gleder meg til neste år - samme tid, samme sted!:) Åssen gikk det med det siste hyggelig ritualet: dasstømminga? hvem fikk det ærefulle oppdraget i år??:)

Anonym sa...

Takk for en super tur!! Lenge leve tradisjonen! Det var fantastisk med et snøhvitt avbrekk i hverdagen:)
Solfrid

Anonym sa...

Jeg koste meg glugg på tur også i år. Bare så synd vi ikke hadde hele uka til rådighet... Dasstømminga ble utført av Marie. Gikk som en lek enda det var storm i kastene. Hovedgrunn: Hullet var flyttet. Melder du deg frivillig til neste år, Anette? Åshild

Marie i byen sa...

kanskje vi skulle ta en uke som syvårsjubileum til neste år...? det hadde vært noe det! så kan du ta med deg rettebunkene, solfrid, så kan vi dele broderlig :-) vi snakka om å flytte helga til f.eks. siste i januar, anette. vestlandsfolket mener sannsynligheten for bedre føreforhold er adskillig større da! de må nå alltid finne noe å klage på!!! ;-) er fullt med på den jeg, er jo også kjekt med en times tid (vil jeg tro) lenger lyst. så er det bare å sette av helga med det samme! og Ingunn, vi har blitt skjønt enige om ingen flere januarbarn!

anette sa...

Siste helga i januar '08 er herved booka i min kalender! Jeg hadde blitt med uansett hvilken helg det måtte bli.. surt nok å gå glipp av turen denne gang.. Og jepp! - dasstømminga tar jeg så gjerne!:) (Svært så enkelt det er å love saker og ting, 1 år i forveien..)